Philip Pullman

UNIVERSIUMIN TOMU trilogia - fantasiakirjallisuuden suuri tapaus!

3.osa tekeillä

Kultainen kompassi (Northern Lights, Yhdysvalloissa The Golden Compass) on ensimmäinen osa trilogiasta Universumien Tomu (His Dark Materials). Trilogian nimi viittaa John Miltonin laajaan runoelmaan Kadotettu paratiisi (Paradise Lost 1667/1674). Pullman on kertonut halunneensa Miltonin eepoksen innoittamana kirjoittaa jotain mahdollisimman suurta, ja samalla kommentoida Miltonin runoelmassaan esittämiä ajatuksia. Kultainen kompassi siis pohtii mm. vapauden ja rajoituksen sekä hyvän ja pahan suhdetta, mutta on samalla myös vauhdikas, jännittävä ja kiehtova fantasiaseikkailu.

Teos herätti suurta huomiota heti ilmestyttyään ja on saanut loistavat arvostelut - sanotaan, että mitään tällaista ei ole julkaistu sitten Tolkienin Taru sormusten herrasta -trilogian. Huhtikuussa 1996 trilogian ensimmäinen osa Kultainen kompassi sai arvostetun Guardian Children's Literature Award -palkinnon ja heinäkuussa toisen arvostetun palkinnon, Carnegie Medalin.

Teoksen julkaisuoikeudet on myyty pariinkymmeneen maahan mm. Ruotsiin, Tanskaan, Unkariin, Italiaan, Portugaliin, Brasiliaan, Espanjaan, Japaniin. Trilogian ensimmäinen osa on ilmestynyt Englannin ja Yhdysvaltojen lisäksi Saksassa. Scolastic Films -yhtiö on ostanut teoksen filmaus- ja elektroniset oikeudet.

Juonesta:

11-vuotiaan Lyra Belacquan huoleton elämä Oxfordissa, Jordan Collegen iäkkäiden tiedemiesten holhottina muuttuu, kun kaupungista alkaa kadota lapsia jäljettömiin, ja Lyrakin menettää ystävänsä. Samaan aikaan Lyran ainoa omainen, arvoituksellinen setä, lordi Asriel, tulee tutkimusmatkaltaan pohjoisesta ja esittää collegen tiedemiehille todisteita, jotka viittaavat hätkähdyttävän mysteerin olemassaoloon.

Lopullisesti Lyran elämä muuttuu, kun collegeen saapuu kaunis ja sivistynyt tiedenainen, rouva Coulter, joka haluaa Lyran muuttavan luokseen. Rouva Coulter osoittautuu kuitenkin salaperäiseksi ja pelottavaksi naiseksi, jolla saattaa olla paljonkin tekemistä kadonneiden lasten kanssa. Lyran on paettava, ja niin alkaa vaarallinen matka, joka vie Lyran lopulta kauas pohjoiseen etsimään kadonneita lapsia ja lordi Asrielia. Apunaan Lyralla on kultainen, kompassia muistuttava laite, joka pystyy vastaamaan kysymyksiin - symboleita on vain ensin opittava tulkitsemaan, eikä se ole helppoa.

Lyran hurja retki pohjoiseen, noitien ja panssarikarhujen kotiseudulle, on monisyinen fantasiaseikkailu, joka vetoaa kaikenikäisiin lukijoihin. Teoksen maailma muistuttaa paljolti omaamme, mutta asioilla ja tapahtumilla on tutusta poikkeavia merkityksiä, jotka viittaavat kokonaan toisenlaiseen todellisuuteen. Esimerkiksi jokaisella henkilöllä on oma daimoninsa, eläinhahmoinen sielun jatke tai ulkoistuma, joka seuraa ihmistä koko elämän ajan. Eri ulottuvuudet lomittuvat toisiinsa salaperäisellä ja kiehtovalla tavalla, mikä synnyttää teokseen mystisen ja vangitsevan tunnelman.

Teokset on suomentanut Helene Bützov.

PHILIP PULLMAN

Philip Pullman on syntynyt Norwichissa, Englannissa vuonna 1946 ja asunut lapsena myös Australiassa ja Zimbabwessa. Hän on käynyt koulua sekä Zimbabwessa että Walesissa ja opiskellut englantia Oxfordissa, Exeter Collegessa. Myöhemmin hän koulutti itsensä opettajaksi ja onkin toiminut opettajana useissa Oxfordin kouluissa sekä luennoitsijana opettajaksi opiskeleville. Pullman asuu perheineen Oxfordissa.

Pullman on kirjoittanut sekä aikuisille että lapsille - pääasiassa kuitenkin lapsille. Palkittujen lasten- ja nuortenromaanien lisäksi hän on tehnyt näytelmäsovituksia lastenteatterille.

Hän on myös innokas piirtäjä ja kiinnostunut sarjakuvista. Kultaisen kompassin vinjettikuvat ovat hänen tekemiään.

Kirjailijana Pullman on ennen kaikkea tarinankertoja. Jo ennen kuin ryhtyi kirjoittaan, hän kertoi tarinoita suullisesti oppilailleen. Pullman onkin arvostellut aikuisille kirjoittajia juonen unohtamisesta ja liiallisesta tekniikan, tyylin ja artistisuuden painottamisesta. Hän itse haluaa vastata nimenomaan lukijoiden tarinannälkään.

Philip Pullmanin on julkaissut 16 lasten- ja nuortenkirjaa ja kaksi kirjaa aikuisille mm.

Palkinnot: