TURKU: 1999Finncon 99
Connie Willis

Pääsivu Yleistä Vieraat Ohjelma Majoitus Tukijaksi Yhteystiedot

Connie Willis

Connie Willis (Constance Elaine Trimmer Willis) on syntynyt vuonna 1945 Denverissä, Coloradossa. Hän opiskeli Pohjois-Coloradon yliopistossa englantia ja kasvatustieteitä valmistuen opettajaksi vuonna 1967. Hän toimi opettajana peruskoulussa vuoteen 1982, jolloin hänestä tuli päätoiminen kirjailija.

Connie Willisin ura kirjailijana alkoi novellilla The Secret of Santa Titicaca, joka julkaistiin Worlds of Fantasyssa vuonna 1971. Uransa alkuvaiheessa Willis oli pääasiassa novellikirjailija. Novelli onkin se muoto, jonka hän mieluiten antaa tarinoilleen. Willis itse sanoo: "Mielestäni novelli on aina ollut tieteiskirjallisuuden menestynein muoto. Pidän eri tunnelmista, tyyleistä ja teemoista, joita novellissa voi tutkia. On välttämätöntä käyttää vain muutamaa henkilöä, luoda maailmoja vähin sanoin ja vihjein taustasta ja panna kaikki tarinan elementit palvelemaan kahta eri tarkoitusta".

Willisin ensimmäinen romaani, Cynthia Felicen kanssa yhteistyössä kirjoitettu Water Witch, on tarina huijarista planeetalla, jolla on pulaa vedestä. Teos ei herättynyt suurta huomiota. Willisin lahjat alettiin huomata, kun novellikokoelma Fire Watch ilmestyi kolme vuotta myöhemmin vuonna 1985. Kokoelmalle nimensä antanut novelli kertoo historian opiskelijasta, joka aikakoneella palaa Toisen maailmansodan Lontooseen.

Fire Watchin ilmestymisen jälkeen Willis keskittyi novellien kirjoittamiseen. Tästä on tuloksena hänen 90-luvulla julkaistut neljä novellikokelmaansa. Tänä aikana syntyivät myös romaanit Light Raid (yhdessä Cynthia Felicen kanssa) ja Lincoln's Dreams. Viimeksi mainittu on tarina naisesta, joka näkee Yhdysvaltojen sisällisodan aikaisen kenraalin unia. Lincoln's Dreams ei varsinaisesti ole tieteiskirjallisuutta, mutta varma kerronta sekä vahva ja vaikuttava henkilökuvaus tekevät teoksesta yhden Willisin suosituimmista.

Willisin viime aikojen tuotannosta nousevat esiin kolme suurta romaania: Doomsday Book, Uncharted Territory ja Remake. Uncharted Territory on kertomus kahdesta tutkimusmatkailijasta vieraalla planeetalla. Teos on seikkailukertomus, mutta tärkeimmäksi teemaksi nousee päähenkilöiden vuorovaikutus. Remake käsittelee teknologian soveltamista taiteeseen, taiteilijan vapautta ja sensuuria. Doomsday Book on teos, johon Willis sanoo antaneensa kaikkensa. Se kertoo tulevaisuuden historianopiskelijasta, joka matkustaa ajassa keskelle Mustaa surmaa. Doomsday Book on Willisin ehkä merkittävin teos, ja se on voittanut sekä Hugo- että Nebula-palkinnon.

Kirjailijana Willisille on ominaista ennalta-arvaamattomuus. Tieteiskirjallisuuden lisäksi hän on kirjoittanut myös fantasiaa ja kauhua. Harvat kirjailijat ovat pystyneet saavuttamaan menestystä niin paljon toisistaan aihepiiriltään ja tyyliltään poikkeavilla teoksilla. Willisin suuria vahvuuksia kirjailijana ovat monipuolisuus, lukijaa lähellä oleva tyyli ja vahva henkilökuvaus. Willis on voittanut enemmän Hugo- ja Nebula-palkintoja romaaneista ja novelleista kuin yksikään toinen kirjailija.

Connie Willis asuu Greeleyssä, Coloradossa miehensä fysiikan professori Courtney Willisin kanssa. Perheeseen kuuluvat myös kissa ja koira. Willisin harrastuksiin kuuluu kirkkokuoro, jossa hän laulaa sopraanoa.

[ Connie Willis ]


targon.fi