TURKU: 1999Finncon 99
Connie Willis

Pääsivu Yleistä Vieraat Ohjelma Majoitus Tukijaksi Yhteystiedot

Connie Willis puhuu

Seuraava Connie Willisin minihaastattelu on tehty science fictionin maailmanconissa Anaheimissa 1996 ja julkaistu aikaisemmin Spin-lehdessä 1/97.

Mitkä ovat kolme lempiasiaanne maailmassa?

Lukeminen. Suklaa. Lukeminen. Kirjoja, kirjoja, kirjoja. Ei, komento takaisin: elokuvat. Kirjat, elokuvat ja suklaa.

Mitä kirjoistanne suosittelisitte ensimmäiseksi valinnaksi ihmiselle, joka ei ole vielä lukenut niistä mitään?

Doomsday Bookia. Siihen laitoin kaikkeni: mitä ajattelin, mitä tunsin. Sanoisin, että se on esittelykseni hyvä, paitsi että se on hyvin vakava kirja. Kirjoitan myös komedioita, mikä aina yllättää ihmiset, jos he ovat lukeneet Doomsday Bookin - se kun kertoo mustasta surmasta keskiajalla. Seuraava kirjani on komedia, ja siksi yllätys - toivottavasti myönteinen.

Mihin suuntaan science fiction on mielestänne tällä hetkellä menossa?

Enpä tiedä... Luulen, että ihmiset kiinnostuvat kovasti nanoteknologiasta. Nyt, kun elämää on ehkä löydetty Marsista, ihmiset näkevät aurinkokunnan uudella tavalla. Uskon, että 50-luvun tyylinen planeetoillematkaamis-scifi kokee uuden tulemisen, tapahtumia sijoitetaan taas omaan aurinkokuntaamme. Jonkin aikaa tuntui, että tarvitsi mennä jonnekin todella kauas löytääkseen mitään, mutta nyt ehkä ei, ehkä voitaisiin mennä Jupiteriin ja Ioon, tai ehkä joillekin Saturnuksen kuista, ja katsoa, mitä siellä on.

Mikä on näkemyksenne science fictionista: onko se pelkkää viihdettä, vai onko sillä myös jokin syvempi tarkoitus?

Olen aina ollut sitä mieltä, että science fictionia kirjoittavat ja lukevat ihmiset ovat kiinnostuneita kaikesta, mutta ennen kaikkea ideoista. Uskon, että tässä maailmassa on pulaa ideoista. Ihmiset tuppaavat olemaan kovin käytännöllisiä, ja etenkin tämä vuosisata on hyvin hyötykeskeinen. Uskon, että scifin paras puoli on, että se tutkii kaikkia mahdollisia asioita ja vaihtoehtoja.

Jos teillä olisi aikakone, ja voisitte mennä ajassa taaksepäin minne tahansa ja kirjoittaa minkä tahansa koskaan kirjoitetun kirjan, mikä se olisi?

Tulipa todella tiukka kysymys. En tietenkään oikeasti voisi tehdä sitä, koska en ole tarpeeksi lahjakas, mutta jos voisin, kirja olisi kaikkien aikojen suosikkiromaanini, Sigrid Undsetin Kristin Lavransdatter [suom. Kristiina Lauritsantytär]. Se on ehdoton suosikkini.


targon.fi